fbpx

Talon yläkerrassa on vaihteeksi hiljaista. Kissakaksikko Haamu ja Supi siirtyivät pysyvämpään tilapäiskotiin ja me nautimme rauhallisesta elämästä vain oman eläinlauman kesken. Koiria ulkoiluttaessa katse hakeutuu kuin itsestään yläkerran ikkunaan ja odottaa näkevänsä pienen kissannaaman kurkistavan ikkunan takaa. Ikävä vihlaisee nopeasti, mutta tiedän että kohta varmaan siellä taas kurkistellaan, kodittomat ja hädänalaiset kun eivät maakunnasta lopu.

Kireä taloustilanne ja yleinen epävarmuus ihmisten elämässä heijastuu usein suoraan niin lemmikki- kuin tuotantoeläimiinkin. Eläinsuojelupuolella tämä näkyy kodittomien eläinten määrän nopeana kasvuna, ja eläinten huostaanottojen sekä eläinsuojelurikosten kasvuna. Usein eläinsuojelurikoksen taustalta löytyy inhimillinen tragedia – voimansa loppuun kuluttanut ihminen. Moni näistä tilanteista olisi estettävissä, jos tilanteisiin olisi mahdollista puuttua jo ennen niiden kehittymistä eläinsuojelurikoksen asteelle. Usein auttaisi jo se, että joku kanssaihminen puuttuisi asiaan, huomaisi hädän ensimerkit ja uskaltaisi lähteä hakemaan apua – niin ihmiselle kuin eläimillekin.

Suomen laki velvoittaa kunnat huolehtimaan löytöeläimistä. Monikaan ei tiedä että suurin osa tästä työstä tehdään täysin vapaaehtoisvoimin. Suomen eläinsuojelua pyörittää lukematon määrä vapaaehtoisia – tavallisia miehiä ja naisia – jotka paikallisten eläinsuojeluyhdistysten kautta toimivat yhdessä kunnan ja viranomaisten kanssa. Kunnalla on suuri mahdollisuus vaikuttaa alueensa eläinten hyvinvointiin ja näiden vapaaehtoisten eläinsuojelijoiden mahdollisuuksiin tehdä työtään mahdollisimman hyvin.

Pirkanmaalla yhden eläinsuojelullisen riskin muodostaa keskitetty pieneläinpäivystys, joka hätätapauksessa päivystysaikana tarkoittaa lemmikin omistajalle pitkää eläinlääkärimatkaa Hattulaan asti. Monelle tämä saattaa nousta kynnyskysymykseksi lemmikin hoitoa ajatellen, ja eläimen kärsimys voi pitkittyä. Yhteistyössä eri tahojen kanssa voitaisiin tähänkin löytää jonkinlaisia uusia ratkaisuja vaikkapa päivystyspuhelimen muodossa.

Paikallisten viranomaisten ja yksityisten eläinten näkökulmaa edustavien yhteisöjen tulisikin tehdä entistä tiiviimpää yhteistyötä etenkin eläinsuojeluongelmien ennaltaehkäisyssä. Kunnan keinoja tähän ennakoivaan eläinsuojelutyöhön ovat esim. asukkaiden toimeentulosta ja hyvinvoinnista huolehtiminen sekä avo- ja päihdehoitotyön tehostaminen. Kunta voi olla aktiivisesti mukana tukemassa eläinsuojeluyhdistysten tiedotusta ja työskentelyä.  Kunta voisi velvoittaa koirien ja kissojen siruttamiseen sekä vapaana liikkuvien kissojen sterilointiin. Viranomaisyhteistyön tehostaminen paikallisesti sekä eläinsuojeluvalvonnan tarkastus- ja seurantatoimenpiteissä parantaisi eläinten asemaa ja mahdollistaisi avun saamisen ajoissa perille.

Raha on tiukassa ja eläinsuojelutyötä tehdään taloudellisten realiteettien ehdoilla. Mukaan mahtuu aina lisää vapaaehtoisia, ja jokainen meistä voi tehdä jotakin. Kaikista parasta eläintensuojelutyötä onkin pitää huolta lähimmäisistämme, niin kaksi- kuin nelijalkaisistakin.

Kuvassa poseeraa Masi, joka tuli minulle tilapäiskotilaiseksi mutta jäikin pysyväksi asukkaaksi. 

Share This