fbpx

Minun elämässäni kaikki suuret luontokokemukset ovat liittyneet eläimiin: metsästä löydetty linnunmunan kuori, ketun jäljet puhtaalla lumella, hirviperheen kohtaaminen, joutsenten ylilento kevätaamuna. Mutta voi luontokokemus olla myös kasveihin tai paikkoihin liittyvä – sieniretki lähimetsään, tunturipurossa kahlaaminen, aurinkolämmin kallio selän alla. Yhtä kaikki – luontokokemus on meille tärkeä ja korvaamaton.

Uusimmat tutkimukset osoittavat, että luonnossa liikkumisella on myös selviä terveysvaikutuksia. Luonnossa liikkuminen vähentää stressiä ja se voi jopa helpottaa ADHD-oireita. Metsässä samoilu alentaa verenpainetta ja vaikuttaa mielialaan. Metsät sitovat hiilidioksidia ja tarjoavat kodin sadoille erilaisille eläin- ja hyönteislajeille joista jokaisella on oma tehtävänsä ja tarkoituksensa.

Kunnilla tulee jatkossa olemaan entistä suurempi rooli kuntalaisten terveyden ja hyvinvoinnin edistäjinä. Siinä missä terveydenhuolto ja sairaanhoito siirtyvät maakunnille, jää kunnille vastuu virkistystoiminnasta sekä kaavoituksesta. Kaavoituksen osalta kuntien vastuu tulee mahdollisesti jopa kasvamaan ELY-keskusten lakkauttamisen myötä. Tämä mahdollistaa esim. kuntakohtaisen päätöksenteon rantarakentamisesta tai metsien käytöstä. Kuntiin jää siis entistä suurempi vastuu myös metsiemme ja järviemme vaalimisesta, ja luontokokemuksen turvaamisesta tuleville sukupolville.

Metsä, luonto ja eläimet ovat meille valtava voimavara ja hyvinvoinnin lähde. Ne ovat ansainneet suojelijansa ja puolustajansa.

Share This