fbpx

(Puhe puoluevaltuuskunta 23.4.2022)

Maailma on muuttunut viimeisten kuukausien aikana ehkä enemmän kuin kukaan meistä on osannut aavistaa. Sota euroopassa on pakottanut meidät ajattelemaan uudella tapaa niin turvallisuus- kuin puolustuspolitiikkaamme. Ukrainan tilanne ja maatalouden akuutti kriisi ovat nostaneet poliittiseen keskusteluun myös maamme omavaraisuuden, huoltovarmuuden ja ruoantuotannon resilienssin. 

 

Nyt jos koskaan olisi elintärkeää saada oikeita, ajankohtaisia ja toimivia ratkaisuja maaseudun haasteisiin. Mm. Perussuomalaisten Halla-aho juuri menneellä viikolla kommentoi, että kaikilla tuntuu olevan kova huoli maatalouden omavaraisuudesta sekä huoltovarmuudesta, mutta käytännön poliittisia ehdotuksia tilanteen korjaamiseksi on todella vähän. Meidän maatalouspoliittinen ohjelmamme, joka hyväksyttiin puoluekokouksessa 2018, on edelleen hyvä ja toimiva ja tarjoaa toki joitakin ratkaisuja, mutta maailmamme ja toimintaympäristömme on nyt hyvin erilainen kuin silloin. 

 

Minä toivon, että me nopealla aikataululla päivitämme ohjelman huoltovarmuuden, omavaraisuuden ja maatalouden resilienssin näkökulmasta. Koko ohjelmaa ei ole tarve avata, mutta ohjelman terävöittäminen sekä konkretisoiminen esim. kannattavuuden, energiantuotannon, omavaraisuuden ja huoltovarmuuden kannalta vaatii tarkastelua. Suomen oma, kestävä ja riittävä ruoantuotanto vaatii aktiivisia toimia ja poliittisia päätöksiä. Minä uskon, että meillä on halua niihin toimiin ryhtyä, ja toteuttaa tämä elintärkeä päivitys ennen eduskuntavaaleja 2023. 

 

Share This