fbpx
Kuva: Samuli Reponen

Työ ja yrittäjyys elävät murrosaikaa. Yhä useampi työikäinen elää pätkätöiden ja monialayrittäjyyden maailmassa, jossa alanvaihdoksia tehdään vähintään kerran työuran aikana. Yhä useampi tekee töitä mikroyrittäjänä hyvin moninaisissa elämänvaiheissa. Tähän on yhteiskunnan puolelta varustauduttu kehnosti. Samaan aikaan yksinyrittäjistä entistä useampi elää hyvinkin niukasti, vailla sosiaaliturvaa tai muuta tukea.

Aloittelevan yrittäjän tueksi on starttiraha, joka auttaa ensimmäisen vuoden ajan, mutta vuosi on yrittäjätoiminnan aloittamisessa aika lyhyt aika – varsinkin jos työtä tekee vain osa-aikaisesti esim. oman toimen ohella.  Työttömän yrittäjyyshaaveita taas hankaloittavat monimutkaiset hakuprosessit ja byrokratian jäykkyys, sekä työn teon kannattamattomuus.

Perustulo olisi kattava ratkaisu näihin ongelmiin. Perustulo mahdollistaisi entistä useammalle yrittäjyyden kokeilemisen, sekä tarjoaisi yrittäjälle turvaa myös yllättävissä tilanteissa. Koska kyseessä olisi kaikkia koskeva etuus, ei se asettaisi yrittäjiä keskenään eriarvoiseen asemaan tai kannustaisi epäterveeseen yritysten pilkkomiseen tai ns. pakkoyrittäjyyteen, niin kuin paljon esillä ollut ALV-alarajan nosto saattaisi tehdä. Tällainen turva voisi myös kannustaa yrittäjää ottamaan sen seuraavan ison askeleen ensimmäisen työntekijän palkkaamiseksi, ja sitä kautta kannustaisi aitoon kasvuun myös pienyrityksissä. Perusturva helpottaisi myös kannattamattoman yrityksen lopettamista – toiminnasta olisi helpompi luopua hallitusti ja ajoissa, kun oma toimeentulo olisi edes jotenkin turvattu myös tässä tilanteessa.

Suomi tarvitsee yrittäjiä myös tulevaisuudessa – perustulo takaisi jokaiselle yrittäjälle turvaverkon, joka meiltä tällä hetkellä puuttuu.

Minna Hölttä, monialayrittäjä

Julkaistu Pirkanmaan yrittäjä -lehdessä 04.03.2019. Lue artikkeli: https://issuu.com/pirkanmaanyrittajat/docs/lehti/12

Share This